Pages

joi, 20 septembrie 2012

Carduri de credit și plăți on-line


Cardul, o utilitate sau un moft ?
Card pentru plati online - este deviza sub care multe institutii financiar-bancare incearca sa vanda carduri si chiar reusesc.  Numarul utilizatorilor de carduri în Romînia a crescut intr-un mod exponential si asta prin politica multor firme de a plati salariile angajatilor utilizand cardul.Tot in acest timp anumiti angajati si-au procurat si carduri de credit,care pe langa functia principala de card simplu de debit,au si posibilitatea de a credita posesorul la nevoie.
Am lamurit,pe scurt,in mare diferentele dintre ce reprezinta un card simplu de debit si un card de credit (carte de credit)
Trebuia lamurit acest aspect pentru ca in sistemul platilor online exista foarte multi comercianti care nu accepta la plata carduri simple de debit,doresc ca plata sa fie realizata printr-un card de credit care mai este denumit si carte de credit. De ce?
Poate ar trebui sa ii intelegem si pe ei,si acestia se tem de fraude la fel ca si noi utilizatorii.Din punct de vedere a garantiei,cardul de credit este mult mai apreciat si asta datorita modului de obtinere al acestuia in comparatie cu un card de debit obisnuit,mai multe documente necesare care atesta solvabilitatea si identitatea sigura a detinatorului.
Pe de alta parte, a detine o carte de credit inseamna pentru multi beneficiari de plati, o carte de vizita mult mai importanta si sigura....
Cum ne putem proteja de fraudele prin care suntem deposedati de banii de pe card ?
O plata direct-card pe internet se poate asemana cu o plata la un magazin obisnuit,de fapt are acelasi rezultat.Diferenta din punct de vedere al sigurantei consta in faptul ca, pentru platile online esti obligat sa iti scrii datele cardului pentru fiecare tranzactie si apoi sa platesti undeva unde vezi doar o imagine...nu stii unde ,ce si cum.....Aceasta este marea problema a platilor directe cu cardul care nu a fost rezolvata ci dinpotriva se pare ca se extinde: furnizarea datelor aferente cardului pe aplicatii website fara a cunoaste identitatea reala a acestora.Sunt foarte multe website-uri create pentru a vinde produse sau servicii fictive in scopul de a atrage inscrierea datelor cumparatorilor care sa fie folosite pentru o ‘’curatire’’ ulterioara a contului inscris.Acesta se numeste ‘’phising’’.
Pentru a fi protejati de aceste fraude s-au creat mai multe societati care se ocupa cu intermedierea banilor intre cumparatori si vanzatori –prestatori si beneficiari.Iti creezi un cont,multe pun la dispozitie inscrierea gratuita,urmand ca tu sa platesti intr-un cont virtual banii, iar ei sa transfere contra unui comision,banii acolo unde dispune posesorul contului,existand dovada platii si certitudinea realizarii ei- in cazul in care se doreste recuperarea banilor.
Intradevar plata directa cu cardul este mult mai rapida si putin mai ieftina,fiecare isi evalueaza riscurile comparativ cu timpul si cheltuielile aferente.
Din experienta aplicantilor acestei metode am selectionat cateva sfaturi care ar fi bine sa le puneti in practica pentru plata online cu cardul.
Ce trebuie sa stiti atunci cand efectuati o plata online cu cardul ?
1.Cardul sa fie atasat unui subcont al contului bancar principal unde sa iti transferi banii necesari pentru cumparaturi,este nerecomandat sa dispui pe card de toata suma disponibila in cont.
2.Un prim pas pe care trebuie sa-l faceti atunci cand vreti sa cumparati ceva dintr-un magazin online este sa cautati rubrica „Termeni si conditii de vanzare". Daca aveti ceva nelamuriri referitoare la siguranta sistemului de plata cu cardul sau a livrarii produselor, trimiteti un mail la site-ul furnizor inainte de a face plata online.
3.Nu uitati sa va asigurati daca exista si alte taxe, comisioane care nu sunt afisate pe site. Se poate intampla sa va treziti cu costuri in plus si sa nu stiti pentru ce, asa ca asigurati-va intreband.
4.Cautati pe internet pareri despre site-ul furnizor si despre serviciile prestate. Asa va veti da seama de siguranta si de seriozitatea acelui magazin online.
5.Atentie la alimentarea cardului. Este indicat ca pe cardul cu care efectuati plata online sa detineti o suma cat mai apropiata de cea cu care trebuie sa platiti produsele comandate. Daca plata se efectueaza in Euro, cursul de schimb nu este cel afisat la banca la care efectuati plata online, ci este cursul Mastercard / Visa /American Express. Cursul emitentilor cardului este un pic mai mare decat cursul BNR.
6.Nu faceti comenzi pe magazine online de care aflati prin email-uri gen spam sau site-uri care nu au un nume de domeniu propriu si functioneaza pe subdomenii. In aceste situatii este posibil sa riscati ca datele cardului sa fie furate si sa va treziti cu cardul gol.
Numai dupa ce urmati toti acesti pasi puteti folosi mai in siguranta sistemul de plata cu cardul pe Internet... asa ca spor la cumparaturi online!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu